SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Den här våren och sommaren är ingenting sig likt! Våra matcher tog ett abrupt slut, vi fick avsluta hockeyskolan, träning och möten fick ske med restriktioner utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer.  NHL slutspelet är inte avgjort än och blir det kanske först till hösten efter att viss träningsverksamhet nu börjat. Vi har haft mer tur med att just i år fått tillgång till is ända till midsommar. Det har inneburit att vi med de restriktioner vi följt ändå kunnat träna och ha Skills Academy för våra (friska) spelare. Det har visat sig mycket uppskattat och det har blivit fullbokat – att få fortsätta sina rutiner med träning har betytt mycket för många i dessa tider. Jag hoppas att ni och era nära och kära har lyckats hålla er friska under denna utmanande tid!


Förutom pandemin som påverkar det mesta i dessa dagar, har det även hänt annat i föreningen under våren. Junior-/senioransvarig Robert Döme har slutat efter ca 4 år. Även vår mångårige Sportchef Marcel Wirth lämnade föreningen i säsongslutet för nya utmaningar i AIK. Marcel har varit verksam sedan 1999 i Åkersberga Vikings och i den sammanslagna föreningen sedan 2010 – vilket gör att han med stort hjärta för föreningen fortsätter på sina nya äventyr. Jag kan bara önska honom lycka till!


Tidigare under våren tog styrelsen beslut att anställa Lasse Billing för att framförallt utveckla föreningen sportsligt och stärka vårt varumärke. Vi har redan hunnit märka en energiinjektion som jag ser kommer utvecklas vidare under kommande år.


15 juni hölls årsmöte och en ny styrelse blev vald. Vi passade på att tacka avgående Claes Eléhn och Håkan Kring och att välkomna nya styrelsemedlemmarna Fredrik Nilsson och Magnus Pantzar. Den nyvalda styrelsen vill tacka för förtroendet - särskilt jag som ordförande tackar - för att få fortsätta arbetet med vår utveckling, värdegrund, jämställdhet och rekrytering som innebär att vi skapar en bra idrottsmiljö med ökad utbildningskvalitet.


Tillsammans med vår nya Sportchef och många av både kvarvarande och tillkommande ledare, planeras nu nästa säsong för fullt. Styrelsen har fått mandat av årsmötet för en negativ budget under rådande omständigheter. För att inte landa mer negativt än budgeterat kommer det kräva återhållsamhet och ännu mer styrning på ekonomin. Föreningen har hittills en god ekonomi men ser som alla andra även risker framöver – läs mer på sidorna för medlemmar med information från årsmötet.  http://www.osterakerhockey.se/dokument/?ID=156447

Vi arbetar ändå utifrån att det blir ett mer normalt läge till hösten när verksamheten kommer igång igen. En rad mål och ambitioner finns inom olika områden och att nå dessa kommer kräva både engagemang, ork & tålamod från oss alla. 


Nästa säsong 2020/21 (håll utkik på hemsidan & i sociala medier!)

 

Föreningens fokus ligger fortsatt på sund idrottsmiljö med motivation i utbildningen och nu också inkluderande Svenska Ishockeyförbundets Hemmaplansmodell. Styrelsen och kommittéer fortsätter liksom tidigare arbetet med att skapa bästa möjliga förutsättningar för verksamheten. Lasse Billing som Sportchef blir ett välkommet utökat stöd också för Ungdomsansvarige Stefan Falk. Vår omstartade Sportkommitté leds av Lasse Billing och Marknadskommittén kommer ledas av David Odebrant. Marknadskommittén har ett särskilt tufft arbete i dessa tider och kommer behöva allas stöd att hitta små och stora, gamla  och nya sponsorer som tror på oss och vår idrottsresa. (Ni har väl sett vår broschyr med fina sponsorerbjudanden! Finns att hämta på hemsidan. Kontakta Sponsor@osterakerhockey.se om du eller någon du känner vill vara med som sponsor.)

 

Viktiga punkter som arbetas med sedan tidigare med fortsatt fokus:

 

·        Att se till att det fortsatt blir lag i varje årskull – i tunnare trupper samarbete över team- gränserna både tränings- och matchmässigt i grupperingar enligt modell med A-B-C-D grupper i blandade konstellationer. Ordinarie säsong sträcker sig från v.34 till ca v.15. Isen ligger från v.32 – ca v.25 även nästa år.
2020/21 har vi anmält in lag i varje årskull, inklusive egna flicklag FC respektive FB, till Stockholm Hockey Cup – SHC , liksom i regionala serier för J18-, J20- och A-lag.

·        Att arbeta för fler utbildade tränare o ledare med sund pedagogik. Nu finns både ungdomsansvarig och sportchef att stötta lagtränare i stort och smått. Hockey Coach vision har införskaffats som stöttande verktyg. Många tränare har också deltagit på skillspassen även för sin egna utveckling vilket tyder på särskilt stort engagemang.

Under hösten kommer tränare och ledare gå på både ishockeyspecifika utbildningar och andra mer teoretiskt och pedagogiskt inriktade utbildningar utanför isen för att bli  ännu bättre tränare och ledare för våra spelare.

 

·        Att skapa förutsättningar för tränare att följa upp individens utveckling för bästa lagutveckling. Här kommer framförallt Stefan Falk fortsätta att utbilda i, stötta och följa upp de olika lagen, nu tillsammans med Lasse Billing.

Beroende på ålder och nivå kommer mallar för utvecklingssamtal/enkäter användas. Målet är att kunna genomföra samtal och uppföljning med spelarna.

 

·        Att fortsätta med att ta in specialistkompetens regelbundet för spelare och tränare att kunna närvara vid på hemmais för individuell utveckling.
Arbete pågår med att kunna erbjuda spelarna extra träningstillfällen på is vid behov och därutöver teoretisk utbildning inom allt från hockeytaktik & materialkunskap till fysträning och näringslära och en hel del däremellan.

 

·        Att samarbeta med grannföreningar på sätt som tillåts inom befintliga ramverk och att arbeta vidare med förbundet i att skapa fler möjligheter i årskullar med få spelare i respektive förening.
Vi arbetar vidare på våra etablerade samarbeten med IKW och nu även Vallentuna Rangers och förhoppningsvis även utbyten med andra norrortsklubbar framöver för samträning och samverkan.


RF/SISU Stockholm idrottsutbildarna liksom samarbetet med kommunen kommer fortsatt hjälpa oss med både föreläsningar och andra utbildningar med tillhörande material.  Vidare fortsätter arbetet med framförallt vår uppdaterade värdegrund och ställningstaganden för en sund idrottsmiljö liksom arbetet med Hemmaplansmodellen och vår Blåvita tråd som ska genomsyra all utbildning som stöd för tränare och ledare om bland annat hur vi utbildar och i vad, samt vilka utbildningsmål som ska ha uppnåtts efter varje säsong.


Kommande aktiviteter för säsong 2020/21 (följ/prenumerera på kalendern på hemsidan):

 

Ø  Försäsong -träningar, -matcher & cuper mm planeras av lagens tränare och lagledare.

Ø  Ishockey kurser – förbundets hockeyutbildningar under säsongen. Har du som ledare relevant utbildning för den ålder du tränar? Är du anmäld? Kontakta Ungdomsansvarig Stefan.Falk@osterakerhockey.se eller Lasse.Billing@osterakerhockey.se om något oklart kring din utbildningssituation.

Ø  Utbildningsvecka – den som skulle hållits v.13 men blev inställd maa Covid-19, kommer hållas under kommande säsong och erbjudas alla idrottsledare inom relevanta ämnen och områden samt även någon föreläsning för föräldrar. Forum för möten över idrottsgränserna för utbyte av idéer, erfarenheter och gemensamma möjligheter. När det blir får vi reda på senare.

Ø  Bytardagar –   den första hålls v.32 tors 6/8 så det går att byta innan uppstarts campen. Kontakta maria.olofsson@osterakerhockey.se för mer information och om du vill hjälpa till.

Ø  Uppstartscamp v.33.
Från födda 2012 (ej yngre). Mer information finns på hemsida/sociala medier. Begränsat antal platser och börjar redan bli fullbokad i vissa grupper. Ett fullspäckat program för barnen och ungdomarna. Sportchef Lasse Billing och tränare Johan Jonsson projektleder tillsammans med Ungdomsansvarig Stefan Falk och stöd från Dam-/flickansvarig Ellen Norström. Vi satsar på  kvalitet och att barnen ska ha roligt. I år särskilt roligt att Åkersbergas egen Danne Broberg – med sin DB -factory besöker oss liksom SHI’s specialisttränare Mats Emanuelsson utöver våra egna duktiga tränare och ledare. 

Ø  Cafeterian beräknas öppna v.34. En ombyggd och flyttad sådan. Ytterligare 2 omklädningsrum ska också stå klara under hösten. Ett uppe bakom cafeterian och ett på entréplan.

Ø  Kanalens Dag  – där vi brukar synas med lek, spel och rekrytering – är inställt i år. Särskilt trist med tanke på 30-års jubileet som skulle firats. Inte heller någon Blå Våg blir utdelad – något vi alltid försöker jobba på att få. Nu får vi hitta på andra rekryteringssätt för de yngsta. Det går redan nu att anmäla sig till hockeyskolan via hemsidan – så sprid ordet.

Ø  Ledarmöte – uppstart i september. Planering påbörjas för både inspiration och utbildning i förbundets Hemmaplansmodell och vårt arbete med ”Sund idrottsmiljö”- utbildning – värdegrund och motivationsmodellen. Håll ögon och öron öppna för datum. En lördag e.m. i september lär det bli, med förhoppningsvis en trevlig avslutning på kvällen.

Ø  Tränar-, lagledar- och materialarmöten kommer hållas från ca v35-37 när säsongsupptakten börjat och därefter regelbundna möten under hösten respektive våren. Håll koll på kallelser och i kalendern!

 

Ø  Föräldramöten i alla lag inplaneras från aug/sep (styrelsemedlem deltar).

 

Ø  Hockeyskolorna börjar 19 september – Fortsättning för de som deltagit minst 1 år, Nybörjare för de som precis börjar eller vill känna sig tryggare innan det är dags för fortsättning. Flickornas egen hockeyskola tar emot både nybörjare och fortsättare i alla åldrar. (De flickor som är födda 2012 eller tidigare och har minst 1 års hockeyskola bakom sig börjar i Flickor C-laget.)

Ø  Seriespelet startar i september för A-laget och i början/mitten av oktober för juniorer och ungdomslagen. Alla lag är nu anmälda i alla årskullar.

Ø  WGIHW World Girls Ice Hockey Weekend troligtvis 4 oktober. Datum inte fastställt.
Förra året var vi närmare 100-talet flickor/kvinnor på is under dagen. Kan bli svårt att slå men vi försöker! Med över 50 aktiva undomsspelare och nu 60-talet rekreations spelande kvinnor tycker jag vi borde slå svenskt rekord! Let’s go for it!

Ø  Höstlovscamp v.44 – Sportchef & Ungdomsansvarig planerar och genomför campen med stöd av engagerade ledare o tränare. Kolla kalendern och sociala medier för anmälan och program.

Ø  Lagbildning U8 – strax efter jul (vanligtvis) dags för födda 2013 att börja förbereda lagorganisation för lagbildning inför U9 och serie-/poolspel 2021/22.

Ø  Ø Sportlovscamp v.9 – Sportchef & Ungdomsansvarig planerar och genomför campen med stöd av engagerade ledare o tränare. Kolla kalendern och sociala medier för datum och anmälan.


Ø Skills Academy – årets succé – kommer vi också att fortsätta med efter säsongenFram tills det är dags att gå på is igen önskar jag er alla en riktigt varm, solig, vilsam och frisk sommar! 

 

 

Åkersberga 21 juni 2019

 

 

Varma sommarhälsningar, 

 

Suzanne Norström

OrdförandeGOTT SLUT 2019 - GOTT NYTT ÅR 2020!

Ett STORT TACK till alla medlemmar för det gångna året! 


Vi har blivit många fler i föreningen tack vara allas engagemang och inkludering i hockeyfamiljen, där framförallt vårt nya damlag sticker ut med över 60 nya spelare! Även de yngsta flickorna har blivit fler liksom de yngsta pojkarna. Magiskt!

Det som är särskilt roligt att se är att vi växer även i de äldre barngrupperna - återvändare till sporten och nybörjare i senare åldrar som gör stora framsteg varje dag! Välkomna allihop!

Våra junior- o A-lag går det också bra för - vi håller tummarna det håller hela vägen!

Vi började 2019 med ledare o föräldrar som påbörjade vår uppdaterade värdegrund och ställningstaganden om sunda o trygga idrottsmiljöer, något vi ständigt arbetar med, och kommer utbilda mer i under 2020. Anställandet av en ungdomsansvarig har också bidragit till utökade möjligheter.

I november presenterade dessutom Svenska ishockeyförbundet att man nu har landat i att vi alla ska arbeta med en sund idrottsmiljö som ger grogrund för fler kommande talanger att växa i - läs mer på www.hemmaplansmodellen.se . Därutöver blir barnkonventionen lag från 1 Jan som stärker barnens ställning i hur vi ledare ska fokusera på barnperspektivet i det vi gör. 

Jag ser att nästa decennium kommer bli än mer utvecklande och roligt för så många fler som kan fortsätta på sin resa med sitt livslånga idrottande.

Oavsett hur många vinster, förluster, nya lärdomar, platta fall och glömda avtagna skydd på isen -  hoppas jag ni har haft ett riktigt bra år 2019! Och jag önskar er ett ännu mer fantastiskt 2020 med allt vad hockeyn innebär från skratt till tårar, ömmande kroppar och glädjeskutt. Vi ingår alla i hockeyfamiljen!

Ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Varma nyårshälsningar,

Suzanne

Suzanne Norström
Ordförande

P.S. ...vi håller även tummarna för våra JVM-lag, både damer och herrar som spelar på kontinenten...

Äntligen är det sommar och lov! Midsommar har firats och dagar & nätter är lika långa. Sol & värme tinar våra ishallsfrusna kroppar. Det är nu det är skönt att ta åtminstone ett par dagars eller veckors uppehåll från all is. Stanley Cup har vunnits – så hockeyn har officiellt tagit lov. När vi ligger i våra hängmattor eller på stranden så börjar funderingarna och planeringen för nästa säsong ändå komma...

 

Men innan dess, vill vi i styrelsen tacka för förtroendet - särskilt jag som ordförande tackar för förtroendet att få fortsätta arbetet med vår värdegrund, jämställdhet, rekrytering och utveckling som innebär att vi skapar en bra idrottsmiljö med ökad utbildningskvalitet i  föreningen.

 

IFK Österåker Vikings Hockeys vision är att vara en förening som fostrar välutbildade ishockeyspelare & tränare och som kan skapa framgångsrika lag i alla åldersgrupper med bra sportsmannaskap såväl som bra resultat.

 

Men HUR och VILKEN väg tar vi för att arbeta mot visionen? För mig är HURet att erbjuda den bästa idrottsmiljön vi kan, det som är vägen till att skapa både de bästa spelarna och göra det roligt för alla som vill bli välutbildade spelare. Att möjliggöra en grogrund för både framtida elit- och motionsidrottare. Rimligtvis borde det innebära att fler vill stanna längre i vår sunda hockeymiljö! För att våra spelare ska hitta sin inre motivation och driv för att ge sig själva chansen att bli sitt bästa, behöver vi utbilda alla våra ledare och ge dem de verktyg och förutsättningar som krävs för att skapa den sunda idrottsmiljö som leder till den inre motivationen.

 

Våra mål & strategier utifrån visionen blir därför:

 

·   Att behålla och rekrytera ledare med sunda värderingar och att utbilda vidare i motivationsmodellen för utveckling
     av våra spelare.

·   Att behålla spelare genom ökad kvalitet på träning/utbildning i en sund hockeymiljö med sunda ledare.

·   Att skapa förutsättningar för spelare till individuell utveckling genom att arbeta med indiviuella utvecklingsplaner 
    för att följa upp individens utveckling och genom att stötta, motivera och utmana där det behövs.

·   Att fokusera på rekryteringsarbetet för föreningens tillväxt genom att ge ytterligare förutsättningar för utveckling och
    utvidgning av hockeyskolan för både flickor och pojkar, skapa tillväxt på flicksidan för att forsätta växa med egna team,
    skapa möjligheter för att kunna börja med hockey i senare åldrar, ange goda skäl för spelare att återvända o välkomna
    i positiv anda, föra positiva samtal och samarbeten med grannföreningar både inom och utom kommunen för fler
    pelare kvar i norrortshockeyn

 

Att nå våra mål kommer kräva både engagemang, ork & tålamod för att inte tala om ekonomiska resurser – tillsammans klarar vi det med många engagerade!

 

Nästa säsong 2019/2020 (håll utkik på hemsidan & i sociala medier!)

 

Föreningens fokus ligger nu på sund idrottsmiljö och motivation i utbildningen. Styrelsen och kommittéer kommer arbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar under nästa säsong, särskilt för ungdoms-verksamheten där vi nu har Stefan Falk, vår nyanställde Ungdomsansvarig, som på heltid ska arbeta med och leda ungdomsverksamheten. Vår omstartade Marknadskommitté har redan gjort ett stort arbete med att få stöd från gamla och nya sponsorer som tror på oss och vår satsning. (Ni har väl sett den nya fina broschyren med fina sponsorerbjudanden! Kontakta Sponsor@osterakerhockey.se om du vill vara med som sponsor.)

 

Viktiga punkter som redan nu är på gång:

 

Att se till att det fortsatt blir lag i varje årskull – i tunnare trupper samarbeta mer över team- gränserna både tränings- och matchmässigt i grupperingar enligt modell med A-B-C-D grupper i blandade konstellationer. Isen ligger från v.32 – v. 17 kommande säsong.
Föreningen har 2019/2020 lag i varje årskull inklusive eget flicklag och minst ett lag per team är anmält till Stockholm Hockey Cup - SHC, liksom i regionala serier för J18-, J20- och A-lag.

Att arbeta för fler utbildade tränare o ledare med sund pedagogik. Blocktränare för varje block att stötta lagtränare i stort och smått. Externa (ej förälder till spelare i laget) ansvariga lagtränare från senast U13, men gärna även i yngre årskullar.
Under hösten kommer alla tränare och ledare gå på både ishockeyspecifika utbildningar och andra mer teoretiskt och pedagogiskt inriktade utbildningar utanför isen för att bli  ännu bättre tränare och ledare för våra spelare. Externa tränare är  kontrakterade från U13 till A-lag.

Att skapa förutsättningar för tränare att följa upp individens utveckling för bästa lagutveckling. Här kommer framförallt Stefan Falk att utbilda, stötta och följa upp de olika lagen.
Beroende på ålder och nivå förbereds mallar för utvecklingssamtal/enkäter. Utbildning i hand-ledarmaterial för uppföljning och mätmaterial. Målet är att kunna genomföra samtal och uppföljning minst 2 ggr/säsong per spelare. Arbete med filmning pågår  också.

Att fortsätta med att att ta in specialistkompetens regelbundet för spelare och tränare att kunna närvara vid på hemma is för individuell utveckling.
Arbete pågår med att kunna erbjuda spelarna extra träningstillfällen på is vid behov och därutöver teoretisk utbildning inom allt från hockeytaktik & materialkunskap till fysträning och näringslära och en hel del däremellan.

 

Att samarbeta med grannföreningar på sätt som tillåts inom befintliga ramverk och att arbeta vidare med förbundet i att skapa fler möjligheter i årskullar med få spelare i respektive förening.
Det redan nu klart att vi kommer ha vissa utbyten med andra norrortsklubbar, bl.a. IKW, Täby & SDE samt AIK som vi har ett samarbetsavtal med.

 

Stockholmsidrotten/SISU idrottsutbildarna kommer hjälpa oss genom att hålla både föreläsningar och utbildningar med tillhörande material. Vi har anmält in spelare och ledare till alla Idrottslyftstillfällen som går – nu väntar vi bara på svaren om vilka som kommer med på utvecklingscamperna.

Deltagarna i våra hockeyskolor växte från ca 70 st 17/18 till närmare 120 den gågna säsongen!  Den största tillväxten stod Hockeyskolan flickor för – från ca 5-6 st 17/18 till över 25st! Det som framförts är att det varma mottagande bidragit till att föräldrar och barn känt sig särskilt välkomna. Något vi naturligtvis ska fortsätta med nästa säsong – inte bara vid inskrivningen utan vid varje tillfälle.

 

Viktigt i vår kvalitetsutveckling är också de manualer och instruktioner som arbetats fram som hjälp och stöd och som nu är under uppdatering för utbildning. Vidare fortsätter arbetet med framförallt vår uppdaterade värdegrund och ställningstaganden för en sund idrottsmiljö liksom arbetet med den Blåvita tråd som ska genomsyra all utbildning som stöd för tränare och ledare om bland annat hur vi utbildar och i vad, samt vilka utbildningsmål som ska ha uppnåtts efter varje säsong .

Kommande aktiviteter för säsong 2019/2020 (följ/prenumera på kalendern på hemsidan):

 

Ø  Försäsong -träningar, -matcher & cuper mm planeras av lagens tränare och lagledare.

Ø  Ishockey kurser – förbundets hockeyutbildningar under säsongen. Har du som ledare relevant utbildning för den ålder du tränar? Är du anmäld? Kontakta Ungdomsansvarig Stefan.Falk@osterakerhockey.se om något oklart kring din utbildningssituation.

Ø  Utbildningsvecka – kommunen planerar tillsammans med kommunens föreningar att erbjuda alla idrottsledare utbildning inom relevanta ämnen och områden under en avsatt vecka. Forum för möten över idrottsgränserna för utbyte av idéer, erfarenheter och gemensamma möjligheter.

Ø  Bytardagar planeras att genomföras – anmäl dig till Kansli@osterakerhockey.se  om du vill hjälpa till att arrangera.

Ø  Uppstartsläger v.33.
Från födda 2011 (ej yngre). Mer information finns på hemsida/sociala medier.
Ett fullspäckat program för barnen och ungdomarna. Tränare Johan Jonsson är projektledare tillsammans med Ungdomsansvarig Stefan Falk och stöd från Sportchef Marcel Wirth. Vi satsar på  kvalitet och att barnen ska ha roligt. Flera externa specialisttränare anlitade utöver våra egna.
Begränsat antal platser, men det finns fortfarande ledigt i olika åldrar

Ø  Årsmöte 13 augusti – gör din röst hörd! (betala medlemsavgifen innan så räknas den också…)
Kontakta Andreas Franzén, andreas@fogbygg.se om du vill kandidera till styrelsen eller känner någon som vill. Glöm inte heller att valberedningen inför nästa år utses på mötet.
Kontakta Björn Lorentzi, bjorn@lorentzi.com om du vill vara med i valberedningen och nätverka inför styrelsetillsättning 2020/2021.

Ø  Cafeterian beräknas öppna v.34.

Ø  Kanalens Dag 25 augusti – att synas. Lek, spel och rekrytering. Förberedelser behövs för material, skott-tävling mm.  Kom och visa oss från vår bästa sida!

Ø  Ledarmöte – uppstart aug/sep av ”Sund idrottsmiljö”- utbildning – värdegrund och motivationsmodellen.

Ø  SDHL match med AIK – träningsmatch med SDHL lag innan seriestart sep. Damhockey på högsta nivå! Sponsor evenemang.

Ø  Tränar-, lagledar- och materialarmöten kommer hållas från ca v35-36 när säsongsupptakten börjat och därefter regelbundna möten under hösten respektive våren. Håll koll på kallelser och i kalendern!

Ø  Föräldramöten i alla lag inplaneras från aug/sep (styrelsemedlem deltar).

 

Ø  Hockeyskolorna har inskrivning 22 september – Fortsättning för de som deltagit minst 1 år, Nybörjare för de som precis börjar eller vill känna sig tryggare innan det är dags för fortsättning. Flickornas egen hockeyskola tar emot både nybörjare och fortsättare i alla åldrar. (De flickor som är födda 2011 eller senare och har minst 1 års hockeyskola bakom sig börja i Flickor C-laget.)

Ø  Seriespelet startar i september för A-laget och i början/mitten av oktober för juniorer och ungdomslagen. Alla lag är nu anmälda.

Ø  WGIHW World Girls Ice Hockey Weekend 5 oktober
Vi blev 4a i Sverige förra året med dryga 50-talet flickor/kvinnor på is under dagen. I år ska vi slå det! Med närmare 50 aktiva undomsspelare och nu 50-talet rekreations spelande kvinnor tycker jag vi borde slå svenskt rekord! Let’s go for it!

Ø  Höstlovscamp v.44 – Ungdomsansvarig planerar och genomför campen med stöd av engagerade ledare o tränare. Kolla kalendern och sociala medier för datum och program.

Ø  Lagbildning U8 – strax före eller efter jul (vanligtvis) dags för födda 2012 att börja förbereda lagorganisation för lagbildning inför U9 och serie-/poolspel 2020/2021.

Ø  Sportlovscamp v.9 – Ungdomsansvarig planerar och genomför campen med stöd av engagerade ledare o tränare. Kolla kalendern och sociala medier för datum och program.

 

Nu sätter vi Österåker på hockeykartan och fortsätter vår färd med att skapa bästa hockeymiljön!

 

...men först tillbaka till hängmattan med Thomas Ledins härliga refräng som känsla inför hösten!

 

”Vi är på gång

Vi är laddade, vi är tända

Vi är på gång

Nu ska allting börja hända

Vi ska löpa linan,

kasta loss

Det finns inget slut  

Ingenting kan stoppa oss

Vi är på gång ...!!!!”

  

Stockevik, Tjörn 1 juli 2019

 

Varma sommarhälsningar,


Suzanne Norström

Ordförande

…och God fortsättning! Jag hoppas julledigheterna har givit er alla de klappar ni önskat och den varit så skön och full av gemenskap som bara julen kan vara.

Ett kalenderår har också nått sitt slut - ett nytt har börjat och nu går vi går mot ljusare tider. Trots vårt hejande på småkronorna räckte det inte hela vägen den här gången. Istället får vi glädjas åt vårt grannlands framgångar och gratulerar de finska smålejonen till segern!


Jag vill börja med att säga att det är en ära att få vara delaktig i den gemenskap som föreningen har byggt upp med så många engagerade ledare som varje dag ställer upp för våra barn, ungdomar och unga vuxna. Inte bara på isen utan i mångt och mycket även utanför.


Efter säsongens juluppehåll är det dags för lite uppföljning, bl.a. av mina utfästelser i början av säsongen – en del av det som nu börjat hända i föreningen sen i augusti.


Många av er har kanske märkt av värdegrundsarbetet genom bl.a. de föreläsningar och presentationer vi haft, framförallt på de föräldramöten styrelsen deltagit i, men även vid förbundsmöten som hållits i hur föreningen vill arbeta med framförallt barn- & ungdomsutbildningen. Värdegrundsarbetet drivs av oss alla gemensamt! 

Genom närvaro och att föregå med gott exempel har många goda ledare visat hur vår värdegrund omsätts i den dagliga verksamheten. Att alltid fundera på om det vi gör och tar beslut om, verkligen - innebär gemenskap, - är utvecklande, -skapar glädje och - är ödmjukt inför andra.  Att vi tänker på hur vi pratar med och beter oss mot varandra. Särskilt gentemot barn & ungdomar så det är på deras villkor utifrån respektive individs förutsättningar, för att varje spelare ska ha en värdefull fritid och möjligheten att få testa sina gränser för att nå sina mål.

Föreningen har dessutom blivit utvald att delta i Stockholmidrottens utbildningsprojekt ”Sunda idrottsmiljöer” tillsammans med Johan Fallby, som drar igång i januari. Mer om vad det innebär kommer senare.


Som en del av jämställdhetsarbetet har vi också fått klartecken att få hit ”Locker Room Talk”, en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder. Ni kan läsa mer på https://lockerroomtalk.se/ . Även här är Stockholmsidrotten engagerade i att stötta oss i normförändringsarbetet. Hur kan vi medvetandegöra hur vi själva agerar och pratar? Vad tar vi för självklart och vad är det vi inte tänker på? Förråd, istider, omklädningsrum och profilkläder är sådana exempel vi inte varit helt bra på att tänka till på att det ska passa även tjejer/damer.


Rekryteringen i hockeyskolan och i de yngre lagen har kommit igång ordentligt under hösten. Det är nu ca 100 barn i hockeyskolorna. Hockeyskolan för flickor har särskilt positiv utveckling där det har gått från ca 5 tjejer förra säsongen till nu närmare 25. Även Flickor B får tillkommande spelare regelbundet. U9 och U10 har gjort stora insatser för att skapa intresse för hockeyn och har lyckats få fler nya hockeyspelare. Som ytterligare ett led i rekryteringen har vi i höst börjat med att ta emot och möta barn och föräldrar i hockeyskolorna på lördagarna. Det gör förhoppningsvis att både barn och föräldrar känner sig välkomna i gemenskapen. Det inenbär också att vi ledare lär känna fler föräldrar som vill engagera sig. För oss som tar emot barnen är det en särskild bonus att se barnens ögonglitter när de kommer.


Året har börjat bra för A-laget som hittills vunnit de första matcherna i fortsättningsserien. Det bådar gott inför resten av säsongen! J20 klarade sitt uppsatta delmål och nådde Allettan där det börjat bra. J18 nådde inte riktigt hela vägen till Allettan men har börjat det nya året bra i fortsättningserien. För Ungdomslagen har det varit blandade resultat när det gäller placeringar, men positiva resultat när gäller utveckling. I Barnlagen går utvecklingen också från klarhet till klarhet i takt med träning och mognad. Oavsett hur det går verkar kampen och viljan inte vara brist på.


Nu ser vi fram emot resten av säsongen med ny energi för att ta oss an alla de aktiviteter som gör att vi har roligt tillsammans. Träningar och matcher. Tränar- och lagledarmöten. Utbildningar och ledarträffar. Och däremellan en massa fika och snack i vår eller någon annans ishall. 


Det är verkligen härligt att vara del i Österåkers hockeyfamilj! Jag hoppas och tror ni tycker som jag!

 Vi syns snart!


Suzanne Norström

Ordförande 2018/2019

 
Nygammal ordförande tillbaka på posten

Åkersberga 4 september


På årsmötet 19 augusti gav medlemmarna mig förtroendet att återigen leda föreningen efter tre års frånvaro. Jag måste erkänna att det krävdes viss övertalning....Det är därför jag med stor respekt för uppdraget (som jag efter sex tidigare säsonger känner väl till), tackar för förtroendet att på nytt axla rollen som ordförande.  

 

Jag har tre huvudskäl till varför jag återigen tackat ja -

·       Nya perspektiv på verksamheten

·       Positiva förutsättningar i både föreningen och kommunen

·       Möjlighet att genomföra/slutföra de av målen jag inte lyckades nå förra gången

Framförallt vill jag  bidra med min erfarenhet och kompetens till föreningen. Jag kommer därför;

·       BIDRA med tydligt ledarskap

·       BIDRA med närvaro på styrelsemöten, i ishall och på möten. Tillgänglighet så långt som möjligt.
        (Det innebär ytterst lite arbete vid dator och mail)

·       INVOLVERA och skapa delaktighet – om fler hjälps åt har vi både roligare och utmattar inte enskilda invidider.

·       Bidra till att ALLA spelare får ta plats och blir sedda i sina sammanhang

·       FÖLJA UPP att ledare, spelare och föräldrar lever efter värdegrunden samt övriga regler & riktlinjer


Grundbulten i mitt engagemang, förutom kärleken till hockeyn, är att bidra till att ge flickor och pojkar bra förutsättningar att lära sig en av de svåraste sporterna samtidigt som de får vara del av ett lag, lära sig ta instruktioner och följa tränaren, ha fysisk träning & hälsa - som sammantaget leder till att de utvecklas som människor. 

 

Med mitt engagemang vill jag bidra med ett gott ledarskap så att föreningen, medlemmarna och ledarna ska må bra och trivas. Ett ledarskap som innebär att vi alla tillsammans efterlever vår värdegrund, förbundens regler och riktlinjer samt har en sportslig verksamhet som ständigt utvecklas och utvecklar ALLA spelare.

 

När jag tillträder den här gången är det dessutom ordning och reda i föreningen som också mår bra ekonomiskt. Intresse och engagemang, som i stort sett var obefintligt när jag tog vid förra gången, har jag redan sett många bevis för att det finns betydligt mer av denna gång. Det finns så många bra förutsättningar att bedriva och utveckla vår verksamhet, att det i sig gjorde det svårt att låta bli engagera sig igen. Föreningen har utvecklats i många stycken de senaste åren som lagt den grund som gör att vi nu kan bli ännu mer framåtblickande och utvecklande när basen fungerar bra. Föreningstrukturen som inarbetats genom åren sitter också och möjliggör att fler blir involverade, engagerade och framförallt tar ansvar.  Styrelse, sportansvarig, tränare, materialare och lagledare har visat att det är en fungerande organisation som har lyckats arbeta fram de goda förutsättningar vi har. Bland annat har den sportsliga organisationen också de senaste åren utvecklat hockeyprofiler på kommunens gymnasium, något som långsiktigt kan bli något riktigt stort tillsammans med kommunen. Kommunen har också flera planerade aktiviteter som påverkar hockeyn positivt.  

Jag är också stolt att vi har fungerande administrativa verktyg och system på plats – något som underlättar vardagen i det ideella arbetet. Allt från Sportadmin som verkligen gjort administrativ skillnad till Clever Service, det domarkvitto- & betalningssystem vi sedan i våras använder för domarna och som reducerar den ideella tiden. Dessutom underlättar systemet att domarna får betalt som de ska (tidigare spenderade vi närmare 10h/vecka att sköta detta!). Vi har nu också en extern redovisningsbyrå som sköter bokföringen – att sköta redovisningen ideellt i en förening av vår storlek skulle vara direkt oansvarigt. Jag tackar därför alla er som utvecklat och tagit föreningen till där vi är idag. Med en så bra bas kan jag den här gången lägga mitt engagemang på den långsiktiga utvecklingen. Nästa steg blir att gå igenom allt som gjorts bra och vad som varit mindre bra och anta utmaningen att genomföra de förbättringar där de behövs.

 

Det kan konstateras att det är en stabil och välfinansierad förening jag har förmånen att ta över när nästa steg ska tas, vilket gör att det känns särskilt bra att det är möjligt att kunna fokusera på visoner, mål och långsiktighet. 
Nedan områden kommer jag i första hand lägga min tid på:

·        Värdegrundsarbete

·        Jämställdshetsarbete

·        Långsiktig rekryteringsplan

·        Långsiktig plan för A-laget

 

Under året kommer jag att fokusera på värdegrundsarbetet som vi drog igång 2012 men som verkar mindre synligt idag – något som en förening ständigt behöver arbeta med. I det värdegrundsarbetet behöver vi också uppdatera och anpassa oss till de nya synsätt, som både RF och förbunden arbetar med, om hur man bedriver barn- och ungdomsverksamhet. Här ser jag stor betydelse av mer föräldrautbildning i alla åldersgrupper. Hur ser vi som föräldrar på barnens deltagande i idrotten? Hur är vårt eget engagemang i våra barns idrottande? Är det stöttande eller krävande? Generellt gäller att ALLA föräldrar vill sitt barn det absolut bästa – men vad är egentligen barnets bästa? Ibland blir vi föräldrar lite för engagerade, vare sig vi är i ledarollen eller ”bara” föräldrar på läktaren....Idrotten ska vara rolig och utvecklande för barn och ungdomar - inte skapa konflikter eller tävlings-hets som vi tyvärr alltför ofta läser om och dessvärre ibland också själva ser i verkligheten. Här utmärker sig bl.a. attityder och beteenden mot (unga)domare som får förödande konsekvenser om vi vill ha domare i framtiden.

 

Vi behöver också bli väsentligt bättre på jämställdhetsarbetet, en del av värdegrunden, där prioritering ligger på att skapa bättre förutsättningar på alla plan för flickor i verksamheten för att även de ska ha en fullödig verksamhet utan att i tid och otid bli satta på undantag, marginaliseras och ned- respektive bortprioriteras. Vi måste ändra det vi gör idag om vi ska kunna bli fler. Ett arbete som kommer innebära att behöva bryta igenom fördomar och att förändra normer och synsätt. Att rekrytera fler kvinnliga ledare ligger också högt i prioritering, något som är både förbundsmål och färväntningar från kommunen.

 

Vidare vill jag också att vi tar fram en tydlig och långsiktig rekryteringsplan för både spelare och ledare generellt, liksom en långsiktig plan för A-laget – kanske återuppliva några av tidigare uppsatta mål?

 

Nu jag ser fram emot en spännande, rolig och utmanande säsong!

 

Suzanne Norström

Ordförande 2018/19

 

E-post: ordforande@osterakerhockey.se 

 
Sponsorer
Länkar